Ingredienser:
- margarin50 grammjölkfritt
- vetemjöl1-2 matskedarmajsstärkelse för gf
- Tomatpuréca 1 matskedar
- soyaca 0,5 matskedar
- vitpeppar1 kryddmått
- Grönsaksbuljong/fond
- ev. agave
- iMat matlagningsgrädde1 förpackningar
- ev persilja
Tillagning:
Lägg margarin, tomatpuré, soya, vitpeppar och en stor klick grönsaksbuljong (jag använder Alpnaerings, men det funkar bra med annan smakrik buljongtärning/fond) i en kastrull på medelvärme.
När margarinet börjar smälta tillsätter du mjöl, rör runt som en tok och spär med iMat till lagom konsistens/mängd! Vill man kan man fortsätta spä med vatten om man fortfarande tycker såsen är för tjock.
Om du använder en ganska salt buljong/soya (Alpnaerings buljong är ganska salt), kan du behöva runda av med lite agave. Smaka dig fram!
Viktigt att såsen får ett rejält uppkok så mjölsmaken försvinner.
Kommentar:
Valfritt är att ha i torkad persilja, passar utmärkt till vissa rätter, t.ex. om du använder denna sås som bas till en svampsås.
Måttangivelsen på kryddorna är ungefärliga, jag går ofta på känn. Det viktigaste är att smaka av!
Är såsen för tunn eller du vill spä utan mer utan att tappa tjocklek? Skaka/vispa ihop lite mjöl och vatten/iMat så det blir klumpfritt och red av såsen. Viktigt igen att såsen för att uppkok då.