Ingredienser:
- havregryn1 deciliter
- vetemjöl3 deciliter
- salt1 teskedar
- veganskt smör125 gramt.ex. Naturlis
- Vatten2 matskedarVid behov
- gul lök2 stycken
- vitlöksklyftor2 stycken
- röd chili1 stycken
- svarta bönor1 burkará 400 g
- kidneybönor1 burkará 400 g
- majs1 burkará 150 g
- tomatpuré2 matskedar
- spiskummin1 matskedar
- torkad oregano2 teskedar
- paprikapulver1 teskedar
- vegansk crèmefraiche250 gramt.ex. Oatly iFraiche
- bbq-sås2-3 matskedar
- kinesisk soja1 matskedar
- körsbärstomater10 stycken
- vegansk ost1 deciliter
- salt1 nypor
- peppar1 nypor
- OljaTill stekning
- VetemjölTill redning om det behövs
Tillagning:
Pajskalet:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda havregryn, mjöl och salt i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en deg. Om den är för torr, tillsätt mer vatten, om den är för blöt mer mjöl.
4. Tryck ut i en form, 24 cm i dm, och ställ i frysen 30 minuter.
5. Förgrädda i 10-15 minuter i ugnen.
Fyllningen:
1. Hacka löken. Finhacka vitlöksklyftorna, kärna ur och finhacka chilin. Fräs i en stor kastrull i olja tills allt är mjukt.
2. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, oregano och paprikapulver. Fräs lite till.
3. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt bönorna, den avrunna majsen, den veganska crème fraichen, bbq-såsen samt sojan.
4. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Red ev. med lite mjöl, fyllningen ska vara tjock.
5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven vegansk ost. Halvera körsbärstomaterna och sprid ut dem på pajen.
6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter, eller tills pajen fått fin färg. Låt stå tio minuter innan servering.
Kommentar:
Det är gott med färsk tärnad paprika eller zucchini i också, eller någon rotfrukt du tycker om. Bönfyllningen fungerar även som pastasås, då utan eventuell extra redning.
Den kommer vi att pröva hemma i vårt hus så snart vi hinner! Tack för ett jättefint recept!
Kul att höra! Hoppas det blir bra 🙂